Jak rozpoznać alergię u dziecka?

allergy-medical-brisbane-kids-0925-rgb

Jeśli Twoje dziecko jest chore starasz się zrobić wszystko by mu pomóc, ulżyć w bólu i jak najszybciej wyleczyć. Jeśli Twoje dziecko kaszle, ma katar i gorączkę, najprawdopodobniej masz do czynienia ze zwykłym przeziębieniem.

Wystarczy zwykła wizyta u lekarza rodzinnego, który wypiszę receptę na odpowiednie leki, maluch spędzi kilka dni w łóżku oglądając ulubione bajki i szybko wróci do pełni sił. Jeśli jednak mimo przepisanych leków stan dziecka się nie poprawi, a ponadto pojawią się symptomy świadczące o poważniejszej chorobie niż zwykła grypa, powinieneś wrócić do lekarza. Symptomy, które powinny Cię zaniepokoić to utrzymująca się wysoka gorączka lub wysypka na ciele dziecka.

Musisz szybko działać, zabierz dziecko do szpitala gdzie na pewno znajduje się poradnia chorób zakaźnych. Jeśli jednak widoczna na ciele Twojego wysypka nie ma nic wspólnego z jakąś chorobą zakaźną np. z ospą wietrzną, wtedy zostaniesz poproszona o wykonanie dziecku testów alergicznych. Być może wysypka spowodowana jest uczuleniem. Poszukaj w Internecie czy w Twojej okolicy działa poradnia alergologiczna dla dzieci i zapisz do niej swoją pociechę. Zostaną mu wtedy wykonane test alergiczne i jeśli któryś z nich wykaże jakąś nieprawidłowość trzeba będzie wprowadzić odpowiednie leczenie.

Jeśli alergia Twojego dziecka dotyczy, któregoś z produktów spożywczych np. stwierdzono u niego nietolerancje glutenu to do dobranych leków będzie również trzeba wprowadzić odpowiednią dietę eliminującą szkodliwy alergen. Poradnia diabetologiczna to następne miejsce do którego powinnaś skierować swoje kroki, by dietę Twojego dziecka ułożyli wykwalifikowani specjaliści. Dietetyk sporządzi dla dziecka jadłospis oraz pomocne przepisy i porady jakich produktów unikać. Musisz także nauczyć się czytać składy sklepowych produktów, gdyż gluten niestety często jest dostępny w sklepowych produktach.

Pomoc dietetyka będzie nieodzowna w przypadku małego dziecka, gdyż rezygnacja z glutenu może dla niego oznaczać wykluczenie wiele produktów, które do tej pory lubił. Jeśli np. jego ukochane płatki zawierały szkodliwy dla niego gluten, należy przy pomocy dietetyka znaleźć jakiś zdrowy zamiennik, by dziecko jak najmniej odczuło stratę lubianych dotąd produktów. Może warto się zastanowić czy, aby ułatwić dziecku adaptację do nowej sytuacji samemu zrezygnować z glutenu i zmienić nawyki żywieniowe całej rodziny, unikniemy wtedy przyrządzania dwóch osobnych posiłków.

Be the first to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*